Week tegen pesten

21 september 2015

Vandaag start de Week tegen Pesten 2015! Een mooie gelegenheid om binnen je gezin, je kinder-, tiener- of jeugdgroep of in de klas extra aandacht te besteden aan groepsvorming, sociale contacten en een leuke sfeer in de groep. Onderaan dit bericht vind je een paar inspiratie-ideetjes waar je meteen mee aan de slag kunt!

Hier vind je meer achtergrondinformatie over pesten. In juli publiceerden we een factsheet over pesten, met de laatste cijfers en updates. Meer informatie over de Week tegen Pesten vind je op deze site. Ons boek Maak ze sterk helpt je om kinderen en jongeren sterk en weerbaar te maken! Eén hoofdstuk in het boek gaat specifiek over pesten.

Vanmorgen om 08.15 uur was Wietske in gesprek over pesten met Hanno Janse op Groot Nieuws Radio. Je kunt dit gesprek hier terug luisteren als je dat leuk vindt.

Inspiratie-ideetjes

Complimentenspel
Ieder krijgt een briefje en schrijft daarop zijn naam. Geef dan in een kring je briefje aan wie rechts van je zit. Ieder schrijft een compliment dat hij meent op, en geeft hem dan nogmaals door. Wanneer alle briefjes rond zijn gegaan, heeft ieder zijn eigen briefje terug, voorzien van complimenten. Vraag wat het met hen doet om te lezen. Heeft iemand een compliment gekregen waar hij erg blij mee is? Je kunt hen uitdagen om zelf in hun omgeving ook complimentjes uit te delen. Soms denk je het wel, maar spreek je het niet uit. Terwijl je iemand er zo blij mee kunt maken! (Uit Maak ze sterk).

Samenwerken
Maak een of meer groepjes van 4-6 kinderen/jongeren. Geef hen verschillende materialen en de opdracht om met elkaar van die materialen iets te bouwen. Verzin iets leuks en creatiefs dat past bij jullie gezin/school/kerk of een actueel thema. Zorg er ook voor dat je wat verrassende materialen ertussen legt. Daag ze uit om de mooiste/hoogste/stevigste/etc te bouwen en loof een prijs uit voor het winnende team. Laat hen lekker aan de slag gaan en motiveer en stimuleer de verschillende groepjes. Let intussen op de samenwerking. Na afloop kun je terugkoppelen hoe het was om de opdracht te doen. Wat ging goed? Waar ging het lastig? Wat helpt om zo’n opdracht te winnen? Door elkaars kwaliteiten in te zetten en goed samen te werken, kom je allemaal verder! Eventueel kun je dit aanvullen met een aansprekend voorbeeld (bijvoorbeeld een voetbalteam).

IJzersterk
Samen sta je sterk.

Ping-pong
Zorgen en problemen moet je verwerken, niet wegstoppen. 

Flower or sand
Waar je vandaan komt en wat je meemaakt, vormen wie je bent.