Week van de Opvoeding

5 oktober 2015

Het is de Week van de Opvoeding! Een week om eens extra aandacht te hebben voor die prachtige bediening: je gezin. En om als school of kerk extra aandacht te hebben voor de ouders en verzorgers van de kinderen en tieners. Op www.weekvandeopvoeding.nl vind je meer informatie over wat er deze week allemaal te doen is.

Wij hebben hier wat leuke tips voor je om zelf mee aan de slag te gaan en er een mooie week van te maken! Eerst nog een prachtig filmpje, over wat kinderen het allerliefste willen van hun ouders: The other letter.

Inspiratie tips voor ouders

Verrassingsbriefjes 
Verras je kinderen deze week met lieve, leuke, bemoedigende briefjes die je overal verstopt, in broodtrommels, onder kussens, op de spiegel, opgehangen bij de WC, in schoenen/tassen/jaszakken, etc.

Gezinsavond
Plan een avond voor jullie als gezin, zonder andere afspraken; echt tijd voor elkaar. Ingrediënten: lekker eten, in gesprek gaan, met en voor elkaar bidden, Bijbel lezen en doen wat jullie leuk vinden. Je kunt er een thema-avond van maken waarin je leuke werkvormen met elkaar doet om samen de Bijbel beter te leren kennen. Plan meteen een paar volgende gezinsavonden, zodat ze er in alle drukke agenda’s niet bij in schieten!

Reflectiemomentje
Ga eens met je kinderen in gesprek over jullie als gezin. Wat waarderen ze? Wat mag vaker/meer? Wat willen ze graag anders? En hoe zien jullie dat als ouders? Af en toe is het best goed om eens even te kijken naar de praktijk: gaan de dingen nog zoals je wilt dat ze gaan? Welke patronen zijn er in geslopen die je eigenlijk niet wilt?

Even niet opvoeden…
Het is dan wel de Week van de Opvoeding, het is juist ook goed om af en toe eens níet bezig te zijn met opvoeden en je kinderen, maar tijd en aandacht voor elkaar als partners te hebben. Die momenten zijn kostbaar en houden jullie als ouders/opvoeder fris, blij en vol energie.

Inspiratie tips voor kerken en scholen

Weekthema
Zet deze week iets specifieks centraal dat je kinderen of tieners mee wilt geven. Je kunt bijvoorbeeld aansluiten bij het thema van de Christelijke kinderboekenmaand ‘Weet je?’, die gaat over weten, onderzoeken en ontdekken. Ook voor tieners en jongeren is dat een mooi thema: hoe weet je of iets waar is? Sociale media en vriendschappen, je bent nooit alleen, de geestelijke wapenrusting, omgaan met geld of talenten zijn ook leuke thema’s om eens een week mee aan de slag te gaan.

Inspiratie/toerustingsavond voor ouders
Opvoeden anno 2015 is een avontuur waarin van alles op jou en je kinderen af komt. Hoe wijs je hen de weg? Veel ouders hebben behoefte aan handvatten, tips en het uitwisselen van kennis en ervaring. Plan een inspiratie- en toerustingsavond (of ander dagdeel) in om elkaar op te bouwen en toe te rusten. Verwen hen die avond een beetje, zodat ze echt opgebouwd worden en nieuwe energie ontvangen! Tip: ouders kunnen dit ook zelf organiseren :). Of plan met hen de cursus Maak ze sterk!

Bemoediging
Iedereen wordt blij van een kaartje, een bemoedigend berichtje, een belangstellend telefoontje of iemand die zomaar eens op de koffie komt om bij te kletsen (misschien geldt dat laatste wel meer voor moeders…). Laat kinderen en tieners een kaart of bericht naar hun vader of moeder sturen, of stuur er zelf eentje. Zeker naar ouders van wie je weet dat ze een moeilijke tijd hebben. 

Week van de Opvoeding